Това е една малка сбъдната мечта, която сега имаме възможност да подарим на вашата трапеза! Вече можем да елиминираме всички патогенни микроорганизми и да запазим всички хранителни свойства на продуктите чрез нова технология, която използвахме.

Благодарение на нея можем да имаме едновременно:
– по-дълъг срок на годност
– липса на консерванти
Звучи странно, нали? Нека ти споделим тайната!

element_final

Някои от салатите на Веселина вече се предлагат на пазара и без консерванти.
Познатият добър вкус е запазен, а срокът на годност – увеличен.

Коя е технологията, която позволява
това да се случи?

Нарича се HPP (High Pressure Processing): технология на студена пастьоризация под високо хидростатично налягане. Готовите вече пакетирани салати се поставят в специална камера, където върху тях се упражнява налягане до 6000 бара. То е много високо и може да се сравни с налягането, което биха упражнили 15 слона с тегло 5 тона всеки върху площ, голяма колкото една пластмасова бутилка. Марианската падина също може да ни послужи за пример – тя е най-ниската точка на планетата, известна до момента с дълбочина 11 100 метра, като дъното и се намира на 6366,4 км от центъра на Земята. Налягането, което се образува в нея е 6 пъти по-малко от това, което HPP технологията упражнява върху продуктите. 

elephant

Какъв е срокът на годност на салатите
без консерванти?

На пръв поглед звучи странно, че техният срок е по-дълъг от тези на салатите с добавени консерванти, но обяснението се крие именно в горните редове и принципа на новата технология HPP. Благодарение на нея може да се радваме на вкуса на пресните продукти и той да се запази до 40 дни след датата на производството. След отваряне, салатите трябва да се консумират до 3 дни, както обикновено.

calendar
salad_19the_century

Салати без консерванти – новост ли е?

Да, това е нещо ново за нашия пазар и логично следва да се запитаме “Защо сме правили салати с добавени консерванти в тях досега, след като има начин да удължим срока на годност без дори да ги използваме?”. Отговорът е пряко свързан с прогреса на новите технологии, които не спират да се развиват и да се адаптират към различните индустрии. Следим тяхното развитие и сме горди, че за пръв път в България успяхме да ги приложим, за да може да се наслаждаваме на вкуса на любимите салати Веселина, но без добавени консерванти. За целта и суровините за салатите се подбират прецизно, за да не съдържат самите те консерванти, често налични в продукти като майонеза, шунка, корнишони, грах и др.

Самата технология на студена пастьоризация е открита още през 19 век, като едва след 1990 година започва да се прилага при производството на хранителни продукти и то в отделни сектори като постепенно обхватът се увеличава. Използва се в над 40 държави на 5 континента. Новият метод се предпочита заради това, че е напълно натурален и храната не се обработва нито с добавки, нито с топлина. В допълнение той се извършва при затворени опаковки, което напълно изключва възможността храната да бъде в контакт с вредни микроорганизми след своята обработка.

Защо продължават да се предлагат на пазара салати с консерванти?

Съществуването и прилагането на новата технология, не отменя производството на салати по старата методология, за да може да отговорим на ценовите възможности на всеки един потребител. Тъй като технологията е иновативна, прилагането ѝ в производството е скъпо. За съжаление не всеки потребител ще може да си позволи продукти обработени по метода HPP.

Клиентите, които предпочитат старите разфасовки на салати Веселина, могат да бъдат спокойни, че тяхната консумация не носи риск за тяхното здраве. При тях стриктно се спазват препоръчаните от Европейското законодателство дозировки за влагането на консерванти. Добавките не са по-различни от тези, които най-често срещаме при всички производители на хранителни продукти и в частност салати. Те са необходими за производството, защото в противен случай продуктите ще бъдат с изтекъл срок на годност преди да стигнат до крайния потребител, а също така без тях съществува опасност от появата на патогенни микроорганизми – нещо, което избягваме с новият метод на обработка.

Клиентите, които предпочитат продуктите без консерванти, могат да бъдат спокойни, че цената напълно отговаря на качеството, тъй като освен иновативната обработка са направени и необходимите промени в рецептурите на салатите и в тях не присъстват имитиращи продукти като хидрогенирани мазнини и т.н.    

coins

All rights reserved. © 2018 Салати "Веселина"

Designed by Digital Vision